apr 10, 2011

Posted by in Mina tarotkort | 0 Comments

Maroon Tarot

Bakom Maroon Tarot, som publicerades första gången 2007,  finns artisterna Tomasz Maronski och Maja Zaworowska från Polen. Från början skapades Maroon Tarot med enbart den Stora arkanan, men då den snabbt blev internationellt populär bestämdes att den skulle bli en komplett Tarotlek med både Stora och Lilla arkanan. I dagsläget finns ingen tillhörande bok, men planer finns att publicera en. Eftersom det är en självpublicerad lek finns den endast att köpa direkt från artisternas hemsida.

Maroon Tarot består av 78 kort och ett extra kort med titeln ”The Reader”. Leken följer ett traditionellt tema med titlar vi känner igen och inspiration hämtad från Rider-Waite. Följande sviter finns representerade:

  • Coins
  • Wands
  • Cups
  • Swords

Motiven är digitalt framställda och har ett fantasyinspirerande tema. Huvudfärgen på samtliga kort är (om ni inte redan gissat det) maroon, en rostig rödbrun ton. Storleken på korten är ungefär som vanliga spelkort, alltså något mindre än normala Tarotkort. Detta är också den största nackdelen med Maroon Tarot tycker jag. Kortens otroligt vackra motiv kommer helt enkelt inte till sin rätt på dom små korten. Det blev lite av en besvikelse efter att ha sett större bilder på Internet där alla vackra detaljer kommer fram på ett helt annat sätt. En annan nackdel för mig är ramen kring bilderna. Jag vet att många uppskattar dessa ramar och tycker att de ”bjuder in” till motiven, men för mig är dom distraherande och tar bort för mycket yta av korten. Roligt är att kortens titlar finns skrivet både på polska och engelska med en guldig fin färg på samtliga kort. På Stora arkanans kort finns dessutom det astrologiska tecknet och den hebreiska bokstav som korresponderar med kortet.

Jag har ännu inte använt denna lek så mycket, men jag gillar motiven skarpt. Jag tycker det är en ”talande” lek som är lätt att läsa och lära sig. Motiven känns snälla och fridfulla.  Om bara korten var något större hade det kanske kunnat bli en ny favorit.

Även om Maroon Tarot är traditionell saknas inte egna tolkningar av de klassiska motiven. Se till exempel ”Temperance”.

På asken står bland annat:

”Intense, ethereal, deep, sublime, regal, heartbreaking, thought-provoking, magnificent…”

Leave a Reply