maj 1, 2011

Posted by in Välja tarotlek | 4 Comments

Bra nybörjarlekar – För dig som är ny på Tarot

Finns det Tarotlekar som passar en nybörjare bättre än andra? Ja, jag tycker faktiskt det. Vill du lära dig grunderna inom Tarot för att sedan kunna vidareutvecklas och växa samt kunna ta till dig och läsa många olika tarotlekar så har jag några tips.

För det första rekommenderar jag en tarotlek som har illustrerade motiv i Lilla arkanan. Detta innebär att korten i Lilla arkanan (precis som de i Stora arkanan) har motiv som beskriver kortens betydelse. Det finna tarotlekar där korten i Lilla arkanan inte är illustrerade, utan istället bara visar till exempel fem stavar. Det gör att det blir svårare att tolka korten då mer måste memoreras. Se bild exempel nedan på samma kort från olika tarotlekar. Vilken tycker du är lättast att förstå?

Ej illustrerad – Renaissance Tarot

Illustrerad – Rider Waite Tarot

För det andra är det viktigt att du verkligen använder en Tarotlek och inte till exempel Orakelkort. Här kan du läsa om skillnaden mellan Tarot och Orakelkort. Använd en standard Tarotlek som består av totalt 78 kort, varav 22 hör till Stora arkanan och de resterande 56 till Lilla arkanan. Lilla arkanan ska vara indelad i fyra olika sviter där varje svit har fyra stycken hovkort.

För det tredje rekommenderar jag till nybörjare en Tarotlek som följer Rider-Waite traditionen. Detta på grund av det är den största och vanligaste traditionen vilket gör det enkelt att sedan bygga på och lära sig andra Tarotlekar. Kan du betydelserna och systemet för en tarotlek som följer Rider-Waite traditionen så kan du läsa alla tarotlekar med samma tradition. Praktiskt va? Dessutom är dessa bevisligen lätta att ta till sig, pedagogiska och med ett tydligt symbolspråk (används och rekommenderas av de flesta tarotskolor internationellt). Det finns en hel del så kallade Rider-Waite kloner och det är alltså tarotlekar som mer eller mindre är kopior på Rider-Waite.  Nedan följer några tips på bra nybörjarlekar:

 • Rider-Waite Tarot. Originalet. Denna lek finns i några olika variationer och du kan välja den som tilltalar dig mest. Här skriver jag om Radiant Rider-Waite som är den version jag äger.

 • Gilded Tarot. En modernare Tarotlek som tydligt följer Rider-Waite traditionen.

Det finns naturligtvis många fler Tarotlekar som kan vara lämpliga för nybörjare. Hör gärna av dig om du har frågor kring en specifik lek.

Tilläggas bör också att detta är min personliga åsikt och alla behöver inte hålla med 🙂

 1. Jag kan nog hålla med 🙂 Hade Yolanda den tredjes tarotkortlek som första lek (fick den i gåva) och nog gillade jag den, men när jag började läsa mer om tarot så utgick de flesta beskrivningarna från Raider-Waite vilket jag tyckte gjorde det svårt för mig att lära mig. Köpte därför en Raider-Waite lek istället och även om jag fortfarande lär mig tycker jag det går enklare 🙂

 2. Hej! Jag har köpt en cosmic tarot som första lek men är inte så kunnig än, följer den Raider-Waite? Anser du den vara en bra första tarotlek? Jag fastnade så för bilderna i den när jag kikade runt på nätet 🙂

  • Hej Angel!

   Jag håller med dig om att Cosmic Tarot är en jättefin tarotlek. Kul att du har börjat med tarot! Jag kan inte så mycket om just den specifika leken, men jag tror att den följer Rider-Waite traditionen. Det är en populär lek och jag vet att många rekommenderar den även för nybörjare. Det kommer säkert bli lyckat för dig! Berätta gärna hur det går för dig eller återkom med frågor. Lycka till!

 3. Daniel Aronsson says:

  Hej vart kan man köpa en kortlek för nybörjare o en bok i den kortleken

Leave a Reply