Tarot

Nedan följer en liten sammanfattning om Tarot med följande huvudrubriker: Historik, Användningsområden, Uppbyggnad, Stora arkanan, Lilla arkanan och Läggningar.

Historik

Här kommer en mycket kort introduktion till Tarotkortens historik. Det finns många olika teorier kring hur, var och när Tarotkorten kom till och jag går inte in på detaljerna kring det här.

Det är  känt att Tarotkorten bland annat användes som spelkort främst i Frankrike och Italien men även i övriga Europa under 1700-talet.  Spelet kallades på franska för les Tarots och på italienska Tarocchi.

Den äldsta kända och delvis bevarade Tarotleken kallas Visconti-Sforza och dateras till 1450. Den tillverkades i Milan och skapades mest troligt av artisten Bonifacio Bembo som en bröllopspresent vid ett äktenskap mellan två nobla familjer. Det finns idag en modern Tarotlek, Visconti Tarot, som baseras på det originalet.

Visconti Tarot – Chariot.

De tidiga Tarotlekarna saknade målade scener på korten i Lilla arkanan och påminde mer om dagens spelkort. Kortet 7 of Wands föreställde helt enkelt sju stavar. När så Tarotleken Rider-Waite  (också känd som RWS) kom ut 1909 så började detta ändras. Detta vara den första Tarotlek med målade scener även i Lilla arkanan.  Den skapades av Arthur Edward Waite med artisten Pamela Colman Smith och tillverkades av förlaget Rider company of London.

Rider-Waite – Chariot

En annan känd och Tarotlek som haft stort inflytande är Thoth Tarot. Den skapades under Andra världskriget av Aleister Crowley och artisten av Frieda Harris men utgavs först 1960.

Thoth Tarot – Chariot

Användningsområden

Tarotkorten har många användningsområden och bara fantasin sätter gränserna. Det mest kända användningsområdet är förmodligen som redskap vid spådom. Korten kan också användas vid meditation, för att få en större förståelse och insikt i vad som händer omedvetet, vid affirmationer och till att spela med.

Uppbyggnad

En tarotlek består av totalt 78 stycken kort och delas in i två huvudsakliga delar, den stora och Lilla Arkanan. Stora Arkanan består av 22 kort och den lilla har 56 kort. Arkana betyder hemlighet och således kan man säga att Stora arkanan syftar till stora betydelsefulla händelser, förändringar och milstolpar i livet. Saker som man kanske inte direkt kan påverka men som har stor inverkan på den egna tillvaron. Här tas också saker som själslig och andlig utveckling upp. Lilla arkanan handlar mer om vardagliga händelser, sådant som man själv kan påverka, kontrollera och förändra.

Lilla arkanan påminner mycket om den uppbyggnad vi känner igen från vanliga spelkort. Det finns fyra olika färger samt klädda kort (hovkort). Lilla arkanan är alltså indelad i fyra sviter (färger) som vart och ett också representerar ett element: Stavar/eld, Bägare/vatten, Svärd/luft och Mynt/jord. Dessa sviter representerar olika naturliga delar av livet.  I den Lilla arkanan finns också de så kallade hovkorten (kan jämföras med hovkorten i en vanlig kortlek). Hovkorten är fyra stycken i varje svit och totalt alltså 16 stycken. Dom kallas: page, knekt, drottning och kung. Dessa kort representerar ofta personer eller personkaraktärer, men kan också stå för händelser. Till exempel så kan pagar indikera ett meddelande av något slag.

Stora Arkanan

Stora arkanan har totalt 22 kort och börjar på 0 med kortet ”Dåren” och avslutas med kort nummer 21 ”The World”. Detta är en viktig del av tarotleken och vissa väljer att bara använda dessa 22 kort vid läggningar. Eftersom ordet arkana betyder hemlighet kan man säga att Stora arkanan handlar om livets stora hemligheter. Korten syftar till stora betydelsefulla händelser, förändringar och milstolpar i livet. Saker som man kanske inte direkt kan påverka men som har stor inverkan på den egna tillvaron. Här tas också saker som själslig och andlig utveckling upp. I många tarotböcker beskrivs Stora arkanan som livets resa, där man går igenom olika faser och lärdomar på resan genom livet.  Till en början som en ”dåre”, naiv och okunnig (kort 0) och sedan med allt mer kunskap och erfarenhet ju längre man kommer.

Det kan vara bra att känna till att kortens titlar kan variera beroende på vilken tarotlek man använder. Det förekommer också lekar där vissa nummer skiftat plats. Jag har utgått från Rider-Waite systemet.

NummerTitel (Engelska/svenska)
0The Fool / Dåren
1The Magician /Magikern
2The High Priestess /Prästinnan
3The Empress / Kejsarinnan
4The Emperor / Kejsaren
5The Hierophant / Påven
6The Lovers / De älskande
7The Chariot / Vagnen
8Strength/ Styrka
9The Hermit / Eremiten
10The Wheel of Furtune / Lyckohjulet
11Justice / Rättvisa
12The Hanged Man / Den hängde mannan
13Death / Döden
14Temperence / Måttlighet
15The Devil / Djävulen
16The Tower / Tornet
17 The Star / Stjärnan
18The Moon / Månen
19The Sun / Solen
20Judgment / Domen
21The World / Världen

Lilla Arkanan

Lilla arkanan påminner i sin uppbyggnad mycket om spelkorten och vi känner därför igen indelning i fyra olika sviter (färger) där varje svit också har sina fyra hovkort (klädda kort). Varje svit representerar ett område i livet och tillhör också ett särskilt element. Lilla arkanan handlar mer om vardagliga händelser, sådant som man själv kan påverka, kontrollera och förändra. Nedan finns en tabell med kort beskrivning om vilket område varje svit representerar. Jag har utgått från Rider-Waite systemet som jag anser vara det vanligaste, men det förekommer tarotlekar där vissa element tillhör andra sviter och således representerar ett annat område.

Hovkorten är fyra stycken i varje svit och totalt alltså 16 stycken. Dom kallas: page, knekt, drottning och kung. Dess kort representerar ofta personer eller personkaraktärer, men kan också stå för händelser. Till exempel så kan pagar indikera ett meddelande av något slag. En del tarotlekar har andra namn för hovkorten.

Svit (Engelska/svenska)ElementOmråde
Wands / StavarEldEnergi och passion, vilja, karriär och projekt. Handling och aktivitet. Arbete och studier
Cups / BägareVattenKänslor, relationer, kärlek, intuition, hem och familj.
Swords / SvärdLuftProblem, konflikter och utmaningar, intellekt och rationalitet, kommunikation.
Pentacles / MyntJordPengar, materiella ting, fysik och hälsa.
Court Cards / Hovkorten
Page / Page
Knight / Knekt
Queen / Drottning
King / Kung

Läggningar

En läggning är ett speciellt system där varje kort har sin givna plats och betydelse. Det finns tusentals olika läggningssystem och man kan lätt skapa nya utifrån behov. En läggning kan använda allt från ett kort till hela tarotleken. Den kanske mest igenkända läggningen är Keltiska korset, som också den finns i en mängd olika varianter.

Det går utmärkt att göra en öppen läggning då man inte använder sig av ett förvalt system. Istället drar man ett eller flera kort direkt på en fråga eller situation och tolkar det därefter.